Πολιτιστική διαδρομή - Άγιος Στέφανος

 

Ο Άγιος Στέφανος είναι ορεινό χωρίο, παλιότερα ανήκε στην Επαρχία Σητείας, ενώ διοικητικά σήμερα ανήκει στον δήμο Ιεράπετρας. Βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του όρους της Θρυπτής, που είναι ενταγμένο στο ευρωπαϊκό δίκτυο ΝΑΤΟΥΡΑ 2000. Απέχει 30 χιλιόμετρα από την Ιεράπετρα όσο και από την Σητεία.

 

Χτισμένος στα 453 μ. υψόμετρο ο γραφικός οικισμός του Αγίου Στεφάνου αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ορεινής κουλτούρας του Κρητικού λαού. Η προνομιακή του θέση προσφέρει μοναδική θέα στο Λιβυκό Πέλαγος, ενώ σε απόσταση μικρότερη των έξι χιλιομέτρων κάτοικοι και επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τις όμορφες παραλίες του Μακρύ Γιαλού.

 

Το σημερινό του όνομα το οφείλει στον εντυπωσιακό ιερό ναό του Αγίου Στεφάνου, ο οποίος διακρίνεται για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τον εσωτερικό αλλά και τον εξωτερικό διάκοσμό του. Αυτός είναι και το κύριο σημείο αναφοράς του χωριού, με την μικρή πλατεία στο πλάι του να συγκεντρώνει στα καφενεία της τους κατοίκους του χωριού. Ο Άγιος Στέφανος ξεχωρίζει για την πυκνή του δόμηση και τα δαιδαλώδη πλακόστρωτα σοκάκια του. Εντυπωσιακό είναι το Κιμέρι, η αναπαλαιωμένη πηγή του χωριού με την χαρακτηριστική καμάρα της, στις γούρνες της οποίας οι γυναίκες έπλεναν τα ρούχα τους τις εποχές που το νερό δεν είχε φτάσει ακόμα στα σπίτια του οικισμού.

 

Πάνω στον δύσβατο και απόκρημνο λόφο στην κορυφή του χωριού, δέσποζε κάποτε ο «Κάστελος» ή«Φορτέτσα». Ένα ενετικό φρούριο το οποίο πιστεύεται πως έχει χτιστεί στα θεμέλια ακρόπολης, πιθανότατα των γεωμετρικών χρόνων.

 

Τα καφενεία της περιοχής φιλοξενούν κάθε λογής εκδηλώσεις από ανταλλακτικά παζάρια την ημέρα μέχρι βραδιές εκμάθησης λύρας και μπουζουκιού για τους ξένους της περιοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί κάτοικος που είναι από το Βέλγιο, ο οποίος αφού ταξίδεψε ψάχνοντας ολόκληρη την Κρήτη, κατέληξε να μείνει μόνιμα στον Άγιο Στέφανο για να στήσει το δικό του μικρό αστεροσκοπείο, στο οποίο ο καθένας πλέον μπορεί να απολαύσει τον έναστρο ουρανό καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις και τα προϊόντα μας; Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας.

Κάτω Χωριό Ιεράπετρας, 72200 Κρήτη

Τομαδάκης Γιώργος: +30 6981916832

Δασκαλάκης Παύλος: +30 6932403188

7stiktos@gmail.com

https://www.facebook.com/7stiktos

https://www.instagram.com/eptastiktos/