Πολιτιστική Διαδρομή - Καβούσι

 

Το Καβούσι, είναι χωριό του Δήμου Ιεράπετρας, με πληθυσμό 550 κατοίκους. Πιθανόν το όνομά του προέρχεται από τα «καβούσια» που ήταν μικρές λακκούβες με νερό, από τις οποίες μοιράζονταν οι κάτοικοι το νερό για τις βασικές ανάγκες της επιβίωσής τους. Σήμερα το χωριό έχει άφθονα νερά, από πήγες των βουνών αλλά και από γεωτρήσεις.

 

Είναι χτισμένο στους πρόποδες του όρους «Καψάς» βόρεια του ορεινού όγκου της Θρυπτής, σε υψόμετρο 140 μ., ενώ απέχει 3,5 km από τη θάλασσα.

 

Έχει τοποθεσίες σπάνιας φυσικής ομορφιάς και αρχαιολογικούς χώρους με τεράστιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, όπως: η Ακρόπολη του Αζοριά, το Πλάι του Κάστρου, ο Βρόντος, το μινωικό νησί «Ψείρα», το Χρυσοκάμινο και άλλα 113 συνολικά σημεία. Έχει επίσης 8 βυζαντινές, αγιογραφημένες εκκλησίες μεγάλου ενδιαφέροντος. Κορυφαίο σημείο αναφοράς του είναι η Αρχαία Ελιά του Αζοριά, το μεγαλύτερο γνωστό μονόκορμο ελαιόδεντρο παγκοσμίως, πιθανώς και το αρχαιότερο. Είναι η μοναδική επίσημα κηρυγμένη ως μνημειακή ελιά (ΦΕΚ 3912/25-10-2019) και προσελκύει καθημερινά εκατοντάδες επισκεπτών.

 

Προϊόντα της περιοχής είναι το λάδι, τα αρωματικά βότανα, κηπευτικά και αμπέλια.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις και τα προϊόντα μας; Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας.

Κάτω Χωριό Ιεράπετρας, 72200 Κρήτη

Τομαδάκης Γιώργος: +30 6981916832

Δασκαλάκης Παύλος: +30 6932403188

7stiktos@gmail.com

https://www.facebook.com/7stiktos

https://www.instagram.com/eptastiktos/