Πολιτιστική Διαδρομή - Σελάκανο / Χριστός

 

Το όνομα Χριστός, ο μύθος αναφέρει ότι προέρχεται από μια εικόνα του Χριστού, που βρέθηκε εκεί. Λέγεται ότι κάτι λαμπύριζε στο βουνό και ανέβηκαν από τον Μύρτο για να δουν τι συμβαίνει και εκεί που ήταν η λάμψη, βρέθηκε η εικόνα του Χριστού. Το Σελάκανο πήρε την ονομασία του, μάλλον από την φυσική του θέση (σέλα) ανάμεσα στα βουνά.

 

Χωριό χτισμένο στα 550 μέτρα υψόμετρο, στην κυριολεξία συγκρατιέται από ένα βράχο. Τόπος με πολλά νερά, με ένα πανέμορφο και το μεγαλύτερο πευκοδάσος της Κρήτης. Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι είναι ο μελισσόκηπος της Κρήτης, φιλοξενώντας κάθε χρόνο πάνω από 130.000 κυψέλες μελισσών από κάθε γωνία του νησιού.

 

Οι παλιοί άνθρωποι ήξεραν καλά την δύναμη της φύσης. Καλοί χτίστες της πέτρας, εκμεταλλεύτηκαν την δύναμη του νερού και με νερόμυλους έκαναν διάφορες εργασίες. Στέκουν ακόμη εκεί τα απομεινάρια τους. Το κοιμητήριο και το ελαιουργείο του χωριού είναι μνημεία που τα θαυμάζει κάποιος για την αρχιτεκτονική τους.

 

Κτηνοτροφία, μελισσοκομία, καλλιέργειες, λάδι. Ο τόπος ήταν και είναι αυτάρκης. Παλιές ιστορίες που ακούς από τους ντόπιους, ήταν το ότι στα παλιά χρόνια, όλες οι αγορές γίνονταν με μονάδα μέτρησης το ελαιόλαδο και την οκά! Όχι το νόμισμα, τότε την δραχμή.

 

Η περιοχή έβγαζε και βγάζει από τα καλύτερα σε ποιότητα λάδια γύρω στους 500 τόνους κάθε σεζόν. Τα φασολάκια του Σελάκανου επίσης ξακουστά. Το Σελάκανο, είναι μια φυσική κοιλάδα, στην Νότια Δίκτυ, στους πρόποδες των Λασιθιώτικων βουνών, στα 900μ υψόμετρο. Ένας παράδεισος επί της γης, για όσους κατάφεραν να ζήσουν εκεί έστω και λίγο! Η περιοχή όλη είναι ενταγμένη στο Διευρωπαϊκό δίκτυο ΦΥΣΗ (NATURA) 2000.

 

Εγκαταλελειμμένο, από την φροντίδα της πολιτείας και απροστάτευτο στον ανθρώπινο παράγοντα.

 

Στην τοπική κοινότητα υπάρχουν αρκετά αρχαία ελαιόδεντρα άνω των 1000 και ακόμη και άνω των 2000 ετών που μαρτυρούν μέρος της ιστορία του τόπου. Επίσης αρχαίες βελανιδιές, ηλικίας 800- 1800 ετών, έχουν καταγράφει και σημανθεί στον δρόμο προς το Σελάκανο.

 

Η φυσική του ομορφιά, μοναδική. Η Χλωρίδα του επίσης. Ένας τόπος ιδανικός για να μάθουν οι νέοι και να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι όλες τις εργασίες που έκαναν παλαιότερα οι άνθρωποι και ζούσαν μια υπέροχη ζωή παρέα με την φύση.

 

Αυτή την περιοχή διανύει ένα από τα πολιτιστικά μας μονοπάτια. Μέσα από την διαδρομή αυτή, ο επισκέπτης θα έλθει σε επαφή με υπεραιωνόβιες ελιές, φυσικά τοπία μοναδικού κάλλους, τους ανθρώπους της περιοχής και τις παραδόσεις τους, ενώ θα γευθεί τα ντόπια προϊόντα που κάνουν την κρητική διατροφή απαράμιλλη και ζωογόνα.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις και τα προϊόντα μας; Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας.

Κάτω Χωριό Ιεράπετρας, 72200 Κρήτη

Τομαδάκης Γιώργος: +30 6981916832

Δασκαλάκης Παύλος: +30 6932403188

7stiktos@gmail.com

https://www.facebook.com/7stiktos

https://www.instagram.com/eptastiktos/